06 30 514 9404 jurtak@gmail.com

Rege - Élj magyarul!

 

Természetesen a hagyományőrzéssel kezdődött, még a múlt század (sőt: évezred) kilencvenes éveiben. Fürkészve gyökereinket, igyekeztem nem csak gondolatban, hanem életmódomban is eleink útját járni.

 

A történetünk

Ahogy a nyílvesszők esetében,

úgy jurtát is először saját magamnak készítettem 1996-ban. Kezdetleges, kézi eszközökkel, de nagy szerelemmel, áhítattal, alázattal kezdtem hozzá. (Nem vagyok sem tanult asztalos, sem ács: lakatosként végeztem 1978-ban.) A Kárpát-medencében addig ismeretlen volt a jurta gyártásának módja, hiszen elődeink tudása évszázadokra elfelejtődött, ezért szabadidőmet rászánva szépen lassan magamtól tapasztaltam ki a készítés minden csínját. Az első jurtám ma is megvan, majd’ 30 éve áll rendületlenül, mindössze egyetlen egyszer újítottam fel ez idő alatt.

 

forog az időkerék

Folytatás & fejlődés

Hagyományőrző nemzetségfőként rengetegen jártak aztán nálam, látták az elkészült jurtát, kérleltek, készítsek számukra is, így a következő darabok a barátaimnak születtek. Innentől nem volt megállás, járt a hír szájról szájra…
Nyugodt szívvel mondhatom, hogy elsőként én készítettem eladásra is jurtákat idehaza. Az időkerék forgott tovább… változtak az igények, kérések.

2012: lakójurta

2012-ben óriási újítást vezettem be: megszülettek a lakójurták. Maga a szó: lakójurta is saját kútfőből eredő saját találmány. Ezek a jurták immáron huzamosabb bent tartózkodásra készültek-készülnek, jobban megfelelnek a mai kor követelményeinek, ötvözve eleink tudásával, világlátásával. A váz megerősített, kétszer olyan vastag, masszív és tartós.

2014: ablak a világra

2014-ben merész, itthon mindaddig ismeretlen, ám kifogástalanul bevált újításba fogtam: beépített hőszigetelt ablakos lakójurtákat készítettem. Sikerét mutatja, hogy más, hazai jurtakészítők is követték azóta a példámat.

R

2015: hőszigetelt jurtaalap

A 2015-ös évben osztatlan sikert aratott találmányunk a talajcsavarokra telepített, hőszigetelt jurtaalap gombásodás és penészedés ellen is lekezelt faanyagból. Nem szükséges földmunkát sem végezni, hiszen ez évtől alappal együtt is rendelhetőek a jurtáink. Népszerűségét és létjogosultságát jelzi, hogy a fiatalabb hazai jurtakészítő generáció, akiknek a nagy része nálam tanulta ki a mesterséget, ebben is igyekszik követni minket. Azóta már többen is közülük a saját lábukra álltak, saját vállalkozást alapítottak. Sőt, mások is átvették ezt a módszert, ezt mindenképpen sikerként élem meg.

2018: kupola

A 2018-as év fejlesztése a megrendelőink által a tengerentúlon látott, nyitható, átlátszó polikarbonát kupola. Addig-addig kérleltek, amíg ki nem találtuk a mikéntjét, a kivitelezését, jurtáinkkal való összekomponálását. Hiszen a jurta maga is egy szimfónia, a teremtett világ leképezése, kicsinyített mása.

Szerte a nagyvilágban

sokfelé megtalálhatók a kezem alól kikerült jurták.
Leggyakrabban 6 és 8 méteres átmérővel dolgozom, de egyedi elképzeléseket is megvalósítok, ha úgy érzem, hogy az biztonságosan kivitelezhető.
Az általam készített jurták praktikusak, vázuk megerősített, elemeik vastagabbak, robosztusabbak az ún. “felvonulási” jurtákénál. Egyszerűen, gyorsan felállíthatók, és nem utolsósorban kényelmesek.
Saját találmányom a téliesítés mikéntje: belső lenszínű borítás, vastag, akár dupla hőszigetelés, hőtükrös plusz réteg a vízhatlan ponyva alatt. Lakójurtáinkba a víz és a villany is bevezethető.

S hogy mit hoz a jövő?

Remélem, még több unokát az eddigiek mellé, akiknek átadhatom majd szerény tudásomat, tapasztalataimat. Igyekszem még most is fejlődni, eleink útját el nem hagyva, ám mai korunk felfedezéseit is használva jobbítani a kezem alól kikerült jurtákon.

Föld fölött, Ég alatt:
Atilla-jurták

Éljünk, szeressünk, munkálkodjunk békében, magyarul.
Tiszteljük meg egymást!
Áldás!

 

érdeklődés

hétfő– péntek
8:00 – 18:00

telefon
+36 30 514 9404

 

E-MAIL-CÍM